Feitje 10: geen "grafische bestanden" meer

Voor alle vragen en informatie over Wings X (zowel voor de Windows-versie als de Mac-versie)
Gebruikersavatar
Cuno Wegman
Berichten: 678
Lid geworden op: vr 15 feb 2013, 16:25
Contacteer:

Feitje 10: geen "grafische bestanden" meer

Bericht door Cuno Wegman » za 01 jan 2022, 21:52

Ter geruststelling: natuurlijk werkt Wings X met grafische inhoud (afbeeldingen en video's). Maar voor heen werden van alle afbeeldingen, video's en geluidsbestanden door Wings eerst "grafische bestanden" gemaakt.
Dat zijn verkleinde kopieën van het oorsponkelijke materiaal, om de inhoud in de tijdlijn en het screen te laten zien.

Het gebruik van deze grafische bestanden was eigenlijk uit nood geboren: er waren (toen) geen computers die snel genoeg waren om werkelijke inhoud van deze bestanden live in te lezen en als voorbeeld (of eindresultaat) op het scherm te zetten. Het voordeel van deze bestanden was dus: soepel kunnen werken tijdens de programmering van series, omdat Wings alleen hoefde te werken met verkleinde grafische bestanden.
Nadelen zijn er echter ook. Bij inzoomen moesten de grafische bestanden opnieuw gemaakt worden, om de kwaliteit van het ingezoomde beeld op peil te houden. En video's waren in de voorbeeldweergave, en tijdens het programmeren, niet optimaal van kwaliteit.

Wings X maakt geen grafische hulpbestanden meer vooraf. Voor alle bestanden wordt tijdens het weergeven altijd het oorspronkelijke bestand gebruikt. Zowel tijdens het programmeren van een serie, als bij het "echte" afspelen (in een venster en in volledig scherm). Er is dus geen verschil meer in beeldkwaliteit tussen "starten met de spatiebalk tijdens het programmeren" en "Presentatie starten" (F5 of Ctrl+F5).

Dat heeft als groot voordeel dat geen grafische bestanden vooraf (of bij het binnenslepen in de mediapool) meer gemaakt hoeven worden. Of na het veranderen van de screengrootte of delen van de serie. Voor het maken van de preview van video's in de tijdlijn (en het previewvenster in de mediapool) wordt een nieuwe manier gebruikt om dit voorbeeld te maken. Ook een lange video staat in luttele seconden in de tijdlijn.

Een nadeel heeft dit natuurlijk ook, dat zal ik niet ontkennen: deze methode vraagt meer dan de computer. Naast de processor en grafische kaart, speelt dan ook de snelheid van de opslag (harde schijf) een forse rol.
Het gebruik van een SSD voor de opslag van de bestanden voor een serie is dan wel aan te bevelen.
AVé,
Cuno

Plaats reactie