Feitje 18: Markers

Voor alle vragen en informatie over Wings X (zowel voor de Windows-versie als de Mac-versie)
Gebruikersavatar
Cuno Wegman
Berichten: 678
Lid geworden op: vr 15 feb 2013, 16:25
Contacteer:

Feitje 18: Markers

Bericht door Cuno Wegman » za 15 jan 2022, 19:37

Wings X beschikt uiteraard ook over markers. In Feitje 6 heb ik al gemeld dat der twee nieuwe markers zijn, voor het markeren van gebieden voor export.

Maar ook bij de bestaande markers zijn er enkele veranderingen,
Om te beginnen: de positie-marker. Om deze te gebuiken als doel voor een sprong, moest in Wings 7 een "remote index" gebruikt worden, een volgnummer.
In Wings X kun je elke marker een echte naam geven, waardoor je het doel of de plaats van de marker beter zichtbaar kunt maken.

De naam van de positie-marker wordt vooral gebruikt in combinatie met sprong-markers. Daarbij wordt nu dus niet meer een remote-index opgegeven, maar je kunt gewoon kiezen uit de namen van de aanwezige positie-markeringen. Je kunt je nu dus niet meer vergissen, door een remote-index in te voeren die niet bestaat.

Daarnaast zijn er twee nieuwe sprong-markers bijgekomen, waarvoor je geen positie-marker nodig hebt:
- sprong naar tijdstip: hiermee spring je rechtstreeks naar een op te geven tijdstip in de tijdlijn;
- relatieve sprong: hiermee spring je de opgegeven tijd naar voren (positieve invoer) of terug (negatieve invoer).

De bekende methode om positie-markers te kunnen plaatsen met de M-toets heeft een paar aanvullende mogelijkheden gekregen:
- je kunt (moet) nu vooraf aangeven in welk spoor deze markers geplaatst moeten worden. Dit kan elk spoor zijn (natuurlijk geen groepsspoor), en de markeringen kunnen rustig bovenop een bestaand object komen te liggen. (Als je wilt kun je zo de positie-markers ín een muziekstuk zetten, zonder daar een extra spoor voor te gebruiken.)
- met de toetscombinatie Shift+M plaast je op dezelfde manier pauze-markers.
AVé,
Cuno

Plaats reactie