in het begin van een AV (soms) een hapering

Plaats reactie
Adri Snijders
Berichten: 146
Lid geworden op: ma 18 nov 2013, 13:33
Locatie: Heerhugowaard

in het begin van een AV (soms) een hapering

Bericht door Adri Snijders » ma 28 dec 2020, 14:56

Tussen de kerstkansjes en de appelflappen: een goede maandag middag,

Even tijd voor culinaire balansdagen en mede hierom maar weer eens Stumpfllen.

Ik gebruik WP5, Windows 10, WP staat op de vaste SSD schijf, de plaatjes en muziek staan in een map op een externe SSD schijf en op diezelfde schijf staan in een andere map de projecten. Ik gebruik twee schermen en de videokaart is Radeon R7 200. Ram geheugen: 8GB. Bij het aanklikken van een project staat alles in een 'split second' start klaar.

Soms gebeurt het (vrijwel altijd in het begin) dat beeld en geluid even haperen. Let op: soms en even aan het begin dus geen dodelijke ergernis. In het deel waar dat voorkomt zit geen film of time lapse en ik gebruik daar hooguit 4 tijdlijnen die voor een overvloeiing zorgen. Op andere plaatsen met net zoveel tijdlijnen gebeurt dat (in het geheel) niet (altijd).

Is er een oplossing?

Adri

Gebruikersavatar
Cuno Wegman
Berichten: 466
Lid geworden op: vr 15 feb 2013, 16:25
Contacteer:

Re: in het begin van een AV (soms) een hapering

Bericht door Cuno Wegman » ma 28 dec 2020, 17:10

Hoi Adri,

Als eerste even een mogelijke flessenhals: de externe schijf. De schijf is een SSD, daar zal geen probleem in zitten. Maar problemen kunnen ontstaan door het feit dat het een externe schijf is. Je geeft niet aan met welk type verbinding de externe schijf met de computer is verbonden. Ook een snelle USB 3-verbinding kan kleine haperingen geven als meerdere bestanden gelijktijdig worden opgevraagd (en dat is wat kan gebeuren op het moment dat je de weergave van een serie start).

Op het moment van het openen van een project hoeven niet zo heel veel gegevens ingelezen te worden: het projectbestand en de (kleine) previewbestanden voor de afbeelingen en de geluidssporen. Dat gaat snel, en omdat er op dat moment geen beweging of geluid is, is er ook geen probleem met volgordes en haperingen (van milliseconden).

Maar zodra de serie gestart wordt, moeten in een hoog tempo alle beeld- en geluidsbestanden voor (tenminste) de eeste seconden (en tot een minuut vooruit bij video) worden opgehaald en opgeslagen in de buffers van de geluidskaart en van de grafische kaart.

Binnen Wings Platinum kun je voor het geluid indirect invloed uitoefenen op grootte van de buffer de manier waarop deze wordt gebruikt: met de kenmerken van de geluidskaart, via
Extra - Opties - Projectopties - Audio
Daar kun je experimenteren met de Weergavemodus voor het beste resultaat. De instelling die zinvol is, is dus afhankelijk van de snelheid van de geluidskaart (en de drivers daarvan).
Bij "zeer snel" worden maar weinig gegevens gebufferd. Dat maakt het gevoeliger voor onderbrekingen in de weergave, maar zorgt wel voor een snelle reactie bij, bijvoorbeeld, het schuiven met de volume-regelaar.
BIj "zeer langzaam" is de buffer groter, maar reageert het geluid trager op wijzigingen.

Voor het beeld moet je zijn bij
Extra - Opties - Projectopties - Uitvoer
Daar kun je opgeven welk deel van het geheugen van de grafische kaart door Wings Platinum gebruikt mag worden voor afbeeldingen en beeldinformatie als geheel.
Een grafische kaart met veel geheugen heeft voordelen, maar de beschikbare/toegstane ruimte wordt door WIngs Platinum zo veel mogelijk gevuld om een soepele weergave te realiseren. Maar het initieel vullen daarvan kan dus even tot haperingen leiden bij het begin van het afspelen.
Max. gebruik grafisch geheugen voor afbeelindingen: gangbaar 50 tot 85%. Hoe meer geheugen de kaart heeft, des te lager de advieswaarde.
Bovengrens grafische geheugen: bij kaarten met veel geheugen (meer dan 3 GB) is de kans op problemen groter als er geen bovengrens wordt ingesteld (door de manier waarop geheugen in de kaart wordt beheerd).
Voor de meeste series (ook meer complexe series) is een bovengrens van 1 tot 2 GB voldoende.

Bij het starten van een serie voor publiek (vanuit de tijdlijn) of bij het maken van een exe: neem een halve tot een hele seconde "zwart en stil" aan het begin van de serie. Dan heeft de computer voldoende tijd om alle buffers te vullen en de serie zonder merkbare problemen te vertonen.
AVé,
Cuno

Adri Snijders
Berichten: 146
Lid geworden op: ma 18 nov 2013, 13:33
Locatie: Heerhugowaard

Re: in het begin van een AV (soms) een hapering

Bericht door Adri Snijders » di 29 dec 2020, 11:42

Goedemiddag Cuno,

Bedankt voor je reactie.

Het eenvoudigste oplossing is de laatste alinea van je antwoord: creëer een stukje zwart en stil aan het begin van een AV. Dat het haperen zelden voorkomt kan liggen aan het feit dat ik zonder enige bedoeling (of opzet) vaak al zwart of stil heb ingevoerd. En bij die enkele die hapert dat niet gedaan gecreëerd is.

Maar zijn mijn instellingen juist is nog even het kijken waard.

Het geluid staat op zeer langzaam. Waarschijnlijk is dat de standaard instelling.

Maximaal gebruik van de geheugenkaart staat op 70% en de bovengrens staat op nul MB. Ik kan niet terug vinden hoeveel geheugen mijn kaart heeft (Radeon R7 200), maar waarschijnlijk meer dan 3GB. Welke instelling adviseer je mij.

De verbinding tussen mijn SSD (Samsung T5) is het gewone standaard kabeltje en is waarschijnlijk gewoon USB 3.

Verder zit ik nog even te peinzen: hoeveel jaar geef je deze service al voor AV vragen. Dat was je ook al in de dia-tijd, als ik mij goed herinner.

Adri

Adri Snijders
Berichten: 146
Lid geworden op: ma 18 nov 2013, 13:33
Locatie: Heerhugowaard

Re: in het begin van een AV (soms) een hapering

Bericht door Adri Snijders » di 29 dec 2020, 11:50

een aanvulling<

Die kaart is oud maar heeft toch nog 4GB

Gebruikersavatar
Cuno Wegman
Berichten: 466
Lid geworden op: vr 15 feb 2013, 16:25
Contacteer:

Re: in het begin van een AV (soms) een hapering

Bericht door Cuno Wegman » do 31 dec 2020, 15:39

Hallo Adri,

Over jouw instellingen:
- geluid: zelf zou ik kijken of de instelling "middel (standaard instelling)" proberen, en dan kijken of dit tot merkbare verslechtering leidt. Als dat zo is, kun je altijk nog terug naar "zeer langzaam"
- %-Grafisch geheugen: voor grafische kaarten van ATI/AMD (Radeon = AMD) is de standaardwaarde 70% (bij nVidia 50%).
- Omvang grafisch geheugen: nu ik mijn instellingen in Wings Platintum 5 terugkijk, zie ik dat ik die waarde ooit heb verlaagd tot 200MB. En nooit problemen met de series gehad (ik gebruik geen video's in mijn series, zeker niet ten tijde van WP5).
Voor zover ik zo 1-2-3 kan nagaan, beschikken de kaarten in de R7-200-reeks meestal over 1 of 2 GB aan geheugen.
Als je geen video's in jouw series gebruikt, dan kun je rustig testen met een waarde van 500 of 1000. Als je wel gebruik maakt van video's, zou ik de bovengrens leeg laten, of bewust maximeren op een waarde van 1500 tot 2000, om ook nog wat geheugen voor Windows en andere programma's over te laten.

En voor wat betreft mijn "service bij AV-vragen": voor het Nederlandse taalgebied ik heb me al vrij vroeg aangemeld bij het AV-forum van Joris Lange (februari 2006). En later natuurlijk aangevuld met dit HDAV-forum.
Vóór de komst van het forum ook al (techische) adviezen als lid van de Technische Commissie van de Stumpel Gebruikersgroep, en vanaf 1997 als computerleverancier voor AV-behoeftigen.
Daarnaast het Duitse forum van AV Stumpfl zelf. Het huidige forum vanaf de herstart 2008, maar daarvoor was er ook al een forum, ruim voordat Joris Lange met zijn forum begon.
Dus ja, ik doe dit al een tijdje. :)
AVé,
Cuno

Adri Snijders
Berichten: 146
Lid geworden op: ma 18 nov 2013, 13:33
Locatie: Heerhugowaard

Re: in het begin van een AV (soms) een hapering

Bericht door Adri Snijders » do 07 jan 2021, 11:25

Hy Cuno,


De instellingen heb ik aangepast zoals je adviseerde en de AV's die een probleem opleverde starten nu probleemloos.
Vanaf heden zet ik ook een stukje zwart en stil aan het begin.

Volgens mij probleem opgelost.

Groet

Adri

Plaats reactie