K-system

Plaats reactie
John Wenderhold
Berichten: 8
Lid geworden op: wo 10 dec 2014, 14:06

K-system

Bericht door John Wenderhold » di 23 apr 2019, 11:03

In de globale opties bij het onderwerp "geluidsvolume" kan er ook gekozen worden voor het K-system. Aangezien deze optie tijdens onze bijeenkomsten (nog) niet aan de orde is geweest, wil ik de vraag stellen of er iemand onder ons is die dit wel eens gebruikt heeft.
Ik zou graag willen weten of het zinvol is om dit te gebruiken en wanneer.

Gebruikersavatar
Cuno Wegman
Berichten: 413
Lid geworden op: vr 15 feb 2013, 16:25
Contacteer:

Re: K-system

Bericht door Cuno Wegman » di 23 apr 2019, 23:15

Hallo John,

Dank voor deze vraag: ik zocht eigenlijk al langer naar een aanleiding om dit onderwerp op te pakken tijdens een technisch blok van de Stumpfl Gebruikersgroep. Nu heb ik deze aanleiding.

Alvast een korte hint: het K-systeem is een heel andere manier om naar de geluidsmontage van een serie te kijken (ehhh, te luisteren) dan we gewend zijn. Deze methode gebruikt de RMS-waarde (luidheid) van het audiosignaal in plaats van de piekwaarde.
Deze methode is afkomstig uit de film-/bioscoopwereld en vooral bedoeld om net dezelfde film in alle bioscopen tot de dezelfde geluidsbeleving te komen.
AVé,
Cuno

John Wenderhold
Berichten: 8
Lid geworden op: wo 10 dec 2014, 14:06

Re: K-system

Bericht door John Wenderhold » ma 29 apr 2019, 16:10

Cuno,
Dank je wel voor je reactie. Ik ben op zoek naar een tool om van diverse series de audio op een voor de toehoorders min of meer gelijk niveau te brengen. Misschien dat deze methode mij daarbij kan helpen. Als je nog suggesties hebt m.b.t. literatuur of internet informatie, hou ik me aanbevolen.
Groet,
John

Gebruikersavatar
Cuno Wegman
Berichten: 413
Lid geworden op: vr 15 feb 2013, 16:25
Contacteer:

Re: K-system

Bericht door Cuno Wegman » ma 29 apr 2019, 21:18

Hallo John,

Daar raak je een probleem, waarover zeer uitgebreide discussies en besprekingen mogelijk zijn, zonder dat je komt tot een resultaat dat voor alle situaties goed is.
Zoals tijdens de SGG-bijeenkomst al eens is besproken (bij het bespreken van de audio-plug-ins): het RMS-volume is een betere indicatie voor de ondervonden geluidssterkte dan het piekvolume.
Het K-systeem maakt daar gebruik van, maar is ook bedoeld om het onderlinge verschil tussen geluiden kenbaar te houden: moet een serie die gaat over de vogels die je tijdens een boswandeling hoort, dezelfde geluidsindruk geven als een serie over een vliegtuigdemonstratie van de Luchtmacht?

Zonder alvast te diep in de materie te duiken: met de optie Uitvoer - Audio piek zoeken... kun je al een indruk krijgen van zowel het piekvolume als het RMS-volume van de serie.
Met de master-volume-regelaar (links onder in beeld, bij de VU-meters, tabblad Geluidsvolume) kun je het RMS-volume van de series dan (ongeveer) gelijk maken. Maar vertrouw vooral op je gehoor. En gebruik de volumeregelaar van de versterker rustig als gereedschap om je publiek te behagen.

Als je het K-systeem inschakelt, toont de VU-meter een RMS-waarde, en geen piekwaarde. Als dan het volume ongeveer op dezelfde waarde houdt (binnen een ruimte van 6 tot 12 dB), dan zal de geluidsbeleving gelijkmatiger zijn dan wanneer je alle geluidsfragmenten op 0 dB piekvolume normaliseert.

Maar zoals aangekondigd: het geluid, waaronder het K-systeem, wordt in het komende SGG-seizoen verder uitgediept.
AVé,
Cuno

Gebruikersavatar
Jan Roeleveld
Berichten: 247
Lid geworden op: di 17 sep 2013, 20:21
Locatie: Houten
Contacteer:

Re: K-system

Bericht door Jan Roeleveld » di 30 apr 2019, 10:58

Mooi, mooi, mooi,

Komt eindelijk die ooit aangeschafte geluidsdrukmeter een keer uit zijn verpakking...

Plaats reactie